API


Reputatie 1
Ik heb het hierover op twitter al gehad, maar wil het graag hier nog wat uitgebreider neerzetten.

Het zou super zijn als Knab een API opent. Monzo, bijvoorbeeld, heeft een excellente API voor onze UK rekening, maar in NL is het nog een beetje zoeken en is er een hoop handmatig werk. Een goede API zou een stabiele grond neerzetten voor third parties om uitbreidingen te ontwikkelen en minder van Knab zelf af te laten hangen.

Items waar wij graag een koppeling voor willen:

- Transacties (zodat wij deze andere koppelingen dan alleen de boekhoudskoppeling in kunnen schieten, en het in dashboards etc kunnen gaan verwerken. Momenteel is het NL betalen een hoop handmatig gedoe voor ons intern)
- Tussen eigen bankrekeningen overboeken. Dit zou een uitbreiding kunnen vormen op het Slim Saldo beheer, met misschien limitaties als 10 transacties per dag oid om te zorgen dat externe integraties geen loops gaan creeëren met Slim Saldo beheer of zichzelf, en als het gebeurt zijn het er maar 10.

Ik begrijp uiteraard dat dit makkelijk gezegt dan gedaan is, en dat het voor een bank ietwat moeilijker is om dit voor elkaar te krijgen!

24 reacties

Reputatie 5
Badge +1
@Janpieterz: Leuk dat je onze community hebt gevonden, welkom! Het liefste zouden wij van alles bouwen en ontwikkelen om het onze klanten op financieel gebied zo makkelijk mogelijk te maken. Een API is hier uiteraard een perfect voorbeeld van! Dank voor het meedenken en het delen van jouw sugggestie 🙂 Zoals je zelf echter al aangeeft kunnen wij dit niet een twee drie bouwen maar wie weet gaan wij er in de toekomst mee aan de slag!
Graag zou ik dit ook zien, voor mij is als eerste het belang dat transacties bekeken kunnen worden, (readonly) later kan dit worden uitgebreidt met transacties.
Dit zou ik ook een goed idee vinden, bijvoorbeeld om zelf een vorm van slim saldo beheer (tussen spaarrekeningen) te kunnen maken.
Een API zou, zakelijk gezien, geweldig zijn om het automatiseren éénvoudiger te maken. Bunq heeft dit al, nu Knab nog! 🙂
Hi KNAB, ik ben benieuwd of er binnenkort een KNAB API developer portal beschikbaar is? Ik heb even gezocht en kan deze nog niet vinden. Thanks!
Reputatie 5
Badge +1
Hoi Vele_do,
Hi KNAB, ik ben benieuwd of er binnenkort een KNAB API developer portal beschikbaar is? Ik heb even gezocht en kan deze nog niet vinden. Thanks!

Ik heb je vraag even verplaatst naar een bestaand topic hierover. :)

Op dit moment zijn we daar niet mee bezig. Maar, we zijn natuurlijk wel benieuwd naar waar jij het graag voor zou willen gebruiken?

Groet, David
Momenteel is het mogelijk om een aantal boekhoudpakketten te koppelen, maar deze lijst is helaas beperkt (niet alle pakketten) en in sommige gevallen is er vraag naar een koppeling van de data naar een eigen systeem. Kijkend naar het feit dat er al koppelingen zijn zou het mogelijke moeten zijn om deze optie ook aan klanten aan te bieden d.m.v. een API.

In ons geval is een lijst van transacties van een rekening al voldoende om ons eigen facturatiesysteem te kunnen bijwerken.
Uiteraard kan dit d.m.v. een export, maar we willen dit graag automatiseren via een API.
Reputatie 4
Badge
Ik zeg: prima thema voor de innovators om op te pakken 🆒.
Hi Knab! Ik ben nieuw hier op het forum, maar heb het nog niet kunnen vinden... Ik ben benieuwd, in het kader van PSD2, wanneer gaat de developer portal open om met de API's van Knab te kunnen praten? Alvast bedankt 🙂 Michael
Reputatie 6
Badge +2
Hi Knab! Ik ben nieuw hier op het forum, maar heb het nog niet kunnen vinden... Ik ben benieuwd, in het kader van PSD2, wanneer gaat de developer portal open om met de API's van Knab te kunnen praten? Alvast bedankt 🙂 Michael

Hi Michael, ik heb je een privé berichtje gestuurd. Graag zouden we telefonisch contact met je willen opnemen. Ik hoor graag van je! :)

groet, Pam
Reputatie 4
Badge
Het is eigenlijk alweer té lang stil op PDS2-vlak.

Maar vanmorgen ontving ik een mail van ING. De voorwaarden daar zijn aangepast: "Het wordt in de toekomst mogelijk om je rekening van een andere bank toe te voegen aan je overzicht in de Mobiel Bankieren App en Mijn ING".

Dat roept natuurlijk weer veel vragen en verwachtingen op. Nu zit ik (ook) nog wel bij ING, maar ik zie Knab meer als "mijn" bank. Ik zat dan ook niet te wachten op PDS2-ontwikkelingen bij ING, maar wel bij Knab. En ik zou natuurlijk helemaal blij worden wanneer Knab vooraan zit in de trein.

ING gaat dus andere banken ontsluiten voor haar klanten. Dat was ook één van de doelen van PDS2. Hoever is Knab hiermee? En welke functies gaan dan ontsloten worden? Gaat Knab ook zakelijke rekeningen van andere banken ontsluiten? En wordt het dan ook mogelijk een incassobatch te verwerken? Dat laatste zou natuurlijk wat "zuur" zijn, nu Knab zelf geen incassoverwerking aanbiedt aan haar zakelijke klanten. Maar anders.... wanneer Knab dit niet doet en andere banken dit wél doen, mist Knab wellicht de PDS2-boot en gaan andere banken er met Knab-klanten vandoor (in plaats van andersom). Hoe zit Knab dit zelf?
Reputatie 6
Badge +2
Hoe zit Knab dit zelf?


Hi Walter,

Ik heb het even nagevraagd voor je 🙂. Knab is er ook mee bezig. Het zal in eerste instantie om zakelijke en particuliere saldi en transactiedata gaan. Wanneer het precies live komt, kunnen we helaas nog niet zeggen.

Groet, Pam
Reputatie 6
Badge +2
Hi All, hierbij een update rondom dit onderwerp.

Knab biedt nu API's aan, je kunt onze API's vinden in de developer portal van Knab. Daar vind je de technische documentatie en een test-omgeving. Houd er rekening mee dat we nog bezig zijn om de portal en API's uit te breiden. We horen graag wat je ervan vindt! Mail je feedback naar openbanking@knab.nl.

Groet, Pam
Reputatie 4
Badge
Top! Dank voor de update Pam.

Nu eerst even naar Londen. Over een week ga ik er mee spelen. Good job!
Reputatie 6
Badge +2
Top! Dank voor de update Pam.

Nu eerst even naar Londen. Over een week ga ik er mee spelen. Good job!


Nice!! Fijne reis Walter! 😃
Helaas is de API voor nu alleen beschikbaar voor bedrijven die gecertificeerd zijn. Helaas dus nog niet door de klant zelf te gebruiken.
Helaas is de API voor nu alleen beschikbaar voor bedrijven die gecertificeerd zijn. Helaas dus nog niet door de klant zelf te gebruiken.

Volgens mij is dat de basis van PSD2, dus vanuit het standpunt van PSD2 zal die eis nooit veranderen. Of je moet er dus een zakelijke/commerciele dienst voor opzetten en iets bouwen wat je gaat exploiteren voor alle klanten. Alleen voor jezelf wordt onhaalbaar.

Het zou wel mooi zijn als Knab een beperkte commandoset uit de API beschikbaar maakt voor eigen klanten. Ik zou een serieus gat in de lucht springen als we eindelijk kunnen koppelen aan Zapier. Hoe vet zou dat zijn...
Wat nu al zou helpen is wat handiger deeplinks in de knab webomgeving. Zodat je een hyperlink kunt samenstellen die direct naar de download transacties gaat voor een specifieke KNAB rekening, een specifieke tijdsperiode en een type download (bijv csv) en je een POST kunt doen naar die URL.

Maar een echte API is natuurlijk wat helemaal top zou zijn.

@jjmurre al zouden we een GET kunnen doen… toch iets veiliger qua scope dan POST.

We zijn inmiddels 3 jaar verder, en toch ik zit met smart te wachten op een API koppeling waarbij ik transacties kan uitlezen. Of iets waarbij ik automatisch transacties kan downloaden zodat we in onze eigen backoffice transacties kunnen controleren. Het is nu te omslachtig aangezien transacties nu elke seconde binnen kunnen stromen, waar het voorheen op bepaalde momenten van de dag was.

Ik kan uiteraard elke dag inloggen, downloaden en uploaden naar onze backoffice.. maar dat is te omslachtig, en niet realtime en tijdrovend (ook mede door de knab app + website niet de snelste is).

Waarom de vraag naar een api: medewerkers die geen toegang hebben tot de rekening komen altijd bij mij aankloppen of de orders weg kunnen die met bankoverschrijvingen zijn overgemaakt. En dat zijn vaak orders die op de dag zelf nog weg moeten.

Voor nu zijn we serieus aan het kijken naar bunq bank, aangezien bunq wel een api koppeling heeft. En aangezien we binnen een halfjaar van vof naar bv gaan, zullen we toch nieuwe rekeningen moeten openen. Die stap zou voor ons niet zo groot meer zijn om de overstap te maken. Toch blijf ik liever bij knab, al hangt het wel een beetje af van de api :)

En als je zoekt naar beta testers, ik wil graag aan de slag!

Ik lees nu net dat er al een transactions api is, dit is perfect voor wat ik wil. Overige api’s ben ik niet in geinteresseerd.

Maar waarom alleen voor gecertificeerde bedrijven?

Al zou ik alleen toegang krijgen tot transactions api, dan ben ik super blij!

https://developer.knab.nl/marketplace/transactions-api/reference

Reputatie 2

Beste @Shark

Bedankt voor je reactie. Graag reageer ik hierop. 

De transaction api is nog niet geschikt voor niet-gecertificeerde bedrijven, omdat we de PSD2 api’s technisch, commercieel en contractueel gezien nog niet geschikt hebben gemaakt voor bedrijven die niet-gecertificeerd zijn. Dit komt doordat de focus rond onze PSD2 api’s de afgelopen tijd lag op het voldoen aan wet & regelgeving. En op het ondersteunen van gecertificeerde partijen die aansluiten op de Knab PSD2 api’s
We hebben de ambitie om de api’s op termijn ook geschikt te maken voor niet-gecertificeerde bedrijven. Hiervoor moeten we nog een aantal technische aanpassingen doorvoeren. Maar ook moeten we de commerciele en contractuele voorwaarden hiervoor bepalen. Het is nu nog niet duidelijk wanneer we de api’s geschikt maken voor niet-gecertificeerde bedrijven. 

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 

Met vriendelijke groet, 

Stefanie 

 

Hoi Stefanie, bedankt voor je antwoord.

Vind het jammer dat er altijd wordt gesproken dat het nog niet duidelijk is wanneer zoiets gelanceerd wordt. Het staat op de planning of het staat er niet op. Is het een tijdsbestek van aantal weken, maanden of jaren?

Een aantal weken of paar maanden kan ik wachten, maar jaren niet. Ik wil graag groeien en zo veel mogelijk automatiseren.

Krijg nu het gevoel dat er wel eens over gesproken is maar nog niks op de planning staat.

Reputatie 2

Beste @Shark

Bedankt voor je reactie. Graag reageer ik hierop. 

Op dit moment hebben we de ambitie om de api’s op termijn ook geschikt te maken voor niet-gecertificeerde bedrijven. Het staat inderdaad nog niet concreet op de planning, waardoor ik nog geen tijdlijn kan aangeven.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. 

Met vriendelijke groet, 

Stefanie

 

Reageer